
5 * hviezdičková dusená červená kapusta.
Peter GogaKlasická príloha z červenej kapusty s jablkom a cibuľou, pomaly varená so zimným korením ako napríklad klinčeky a škorica.Skvele sa hodí k pečenej kačici,divinovému ragú,alebo k pečenému bravčovému mäsu.Červená kapusta chutí ešte lepšie, keď je uvarená a zase zohriata!
Čas prípravy 2 hours hrs 30 minutes mins
Čas varenia 1 hour hr
Odporúčaný čas marinovania 12 hours hrs
Chod príloha
Kuchyňa Nemecko
Porcie 8
Ingrediencie
- 1½ kg červená kapusta
Na marinovanie:
- 2 ks jablko
- 1 ks pomaranč
- 2 ks cibuľa
- 300 ml červené víno
- 70 g krýštálový cukor
- 3 PL brusnicový džem
- 1 dcl červený vinný ocot
- 1 dcl olej
Na dusenie:
- 50 g bravčová masť (kačacia,alebo husacia masť)
- 2 ks cibuľa
- 40 g ryža
- 300 ml červené víno
- soľ
- mleté čierne korenie
Koreniny:
- 1 ČL celé čierne korenie
- 1 ČL nové korenie
- ½ ČL klinčeky
- celá škorica
- 1 ČL celá rasca
Postup
Marinovanie kapusty:
- Kapustu pokrájame na jemné pásiky.
- Do pokrájanej kapusty pridáme ošúpané a pokrájané jablká,trochu pomarančovej kôry,šťavu z pomaranča,kryštálový cukor,brusnice,červený vinný ocot,olej a dobre premiešame.
- Zmiešanú kapustu prikryjeme fóliou a necháme marinovať 2 hodiny.Ak je možnosť,tak odporúčam nechať kapustu marinovať 12 hodín.
Príprava sáčku s koreninami:
- Celé čierne korenie,nové korenie,klinčeny a celú škoricu dáme do sitka na koreniny,alebo na už nepotrebnú rozstrihanú utierku.
- Zviažeme motúzom.
Dusenie kapusty:
- Cibuľu pokrájanú na malé kocky a orestujeme na masti do zlatista.
- Do orestovanej cibuľky pridáme namarinovanú kapustu,ryžu(ryža sa počas dusenia rozvarý a kapustu zahustí),červené víno,soľ,korenie,sáčok s koreninami,prikryjeme a dusíme do mäkka asi 1 hodinu.
- Na celú rascu pridáme pár kvapiek oleja,posekáme a pred koncom varenia pridáme do kapusty.
- Z hotovej kapusty vytiahneme sáčok s koreninami,dochutíme soľou,celým čiernym korením a červeným vinným octom
- Dobrú chuť
Video
Keyword červená kapusta, dusená kapusta, príloha k jedlu