Gogs-recepty.sk

Skladaná krkovička liatinovom hrnci(Dutch oven)

DUTCH OVEN

Skladaná krkovička v liatinovom hrnci Dutch oven

Liatinový hrniec Dutch oven je vyrobený z ťažkej liatiny a je pre milovníkov varenia pod holým nebom skvelým pomocníkom. Ak radi trávite voľný čas vonku,radi kempujete alebo spíte pod hviezdami,tak Dutch Oven je nevyhnutnosťou.Výhodou je flexibilita,ak chcete pripraviť guláš alebo upiecť chlieb,pripraviť pečené mäso alebo polievku. Dokonca aj steaky sa vydaria na pokrievke premenenej na grilovaciu panvicu. Nožičky umožňujú postaviť hrniec nad otvorený oheň alebo priamo na drevené uhlie. Pokrievka hrnca je tiež z liatiny a zvyčajne má lem, aby ste na pokrievku mohli umiestniť aj drevené uhlie,alebo brikety.
Skladaná krkovička je matka všetkých dutch oven receptov a tu je návod,ako si ju pripravíte.
Tento skvelý recept si môžete pripraviť aj jenskom skle v rúre v pohodlí domova.Ak sa rozhodnete pre prípravu v rúre,tak odporúčam mäso piecť na 150°- asi 2,5 hodiny.
Čas prípravy 30 minutes
Čas varenia 2 hours
Marinovanie mäsa 12 hours
Chod Hlavný chod
Porcie 6

Potrebujeme

  • Liatinový hrniec dutch oven alebo možná alternatíva Jenské sklo
  • 1½kg brikety

Ingrediencie
  

  • 1,5 kg Bravčová krovička
  • 300 g plátky slaniny
  • 3 ks paprika
  • 500 g cibuľa
  • 6 ks strúčik cesnaku
  • Čili podľa chuti
  • 400 g BBQ omáčka

Korenie

  • 1 PL čierne korenie
  • 1 PL rasca
  • 1 PL sušený cesnak
  • 2 PL mletá červená paprika
  • 1 PL soľ

Postup
 

Marinovanie:

  • Celé čierne korenie a rascu rozdrvíme v mežiari,pridáme mletú červenú papriku,sušený cesnak,soľ a premiešame.
  • Bravčovú krkovičku pekrojíme na dve polovice a pokrájeme asi 1,5cm plátky.
  • Plátky bravčovej krkovičky bohato posypeme zmesou korenín a necháme v chladničke 12 hodín marinovať.

Brikety

  • Ako prvé rozpálime brikety,aby boli pripravené na pečenie mäsa.Teplota pri pečení v liatinovom hrnci ft6 petromax podľa výrobcu: 160°-180° 24 kusov brikiet (14ks hore/10ks dole)

Príprava:

  • Červenú cibuľu pokrájame na kolieska,papriku na asi 4 cm kúsky a cesnak na plátky.
  • Dutch oven vystelieme plátkami slaniny,tak aby slanina prevýsala cez hrniec.
  • Do slaninou vystlaného dutch ovenu ukladáme mäso,papriku,červenú cibuľu a cesnak.
  • Vrch poukadaného mäsa prelejeme BBQ omáčkou a prekryjeme slaninou
  • Na pevnú nehorľavú plochu uložíme 7ks žeravých brikiet,položíme dutch oven a na vrch uložíme 14 brikiet.S týmto množstvom brikiet dosiahne teplota v hrnci asi 150° až 160°.
  • Mäso pečieme asi 2 hodiny.Počas pečenia prikladáme na vyhorené brikety nové.Na tento čas pečenia potrebujeme asi 1,5 kg brikiet.
  • Hotovú skladanú krkovičku podávame s čerstvým chlebíkom.
  • Prajeme dobrú chuť.

Video

Poznámky

Keyword dutch oven recepty, recepty krkovička, recepty v dutch ovene, varenie v dutch ovene