
Tradičné kimči (kimchi)
Kimchi je považované za kórejské národné jedlo a klasiku kórejskej kuchyne – ako napríklad sushi v Japonsku alebo pekinská kačica v Číne a zároveň je jedno z najzdravších jedál na svete. Každý,kto vie pripraviť dobré kimchi je v Kórei veľmi uznávaný. Každá dedina a každá rodina má svoj recept a svoje zloženie surovín.Špeciálne suroviny,ako drvené krevety a kórejské chilli je možné u Nás objednať v rôznych internetových obchodoch.Tak čo?Trúfnete si?
Čas prípravy 4 hours hrs
Celkový čas 3 days d
Chod Kvasená zelenina
Kuchyňa Korea
Porcie 20 porcií
Potrebujeme
- 5L kameninový súdok
Ingrediencie
Kapusta
- 2 kg Čínska kapusta
- Soľ na nasolenie kapusty
Kimchi pasta
- 500 ml voda
- 2 PL ryžová múka
- 2 PL hnedý cukor
- 300 g biela reďkovka
- 3 ks mrkva(asi 400g)
- 2 ks jarná cibuľka
- 3 ks menšia cibuľa
- 6 ks strúčik cesnaku
- 30 g zázvor
- 5 PL rybacia omáčka
- 4 PL drvené krevety v soli (internetový obchod)
- 4 PL kórejské chilli (internetový obchod)
Postup
Nasolenie
- Z čínskej kapusty odstránime vrchné listy,koniec hlúbika,narežeme a potrháme na osem rovnakých kusov.

- Kapustu namočíme do studenej vody a dobre nasolíme(Každý list zvlášť).Necháme postáť 3 hodiny.
- Po troch hodinách kapustu dobre umyjeme v studenej vode,jemne vyžmýkame a necháme odkvapkať.

Kimchi pasta
- Do 500ml studenej vody pridáme 2 polievkové lyžice ryžovej múky a za stáleho miešania necháme zovrieť.Varíme 5 minút.

- Pridáme hnedý cukor a necháme vychladnúť.

- Mrkvu,bielu reďkovku pokrájame na pásiky a jarnú cibuľku na kolieska.

- Do mixéra dáme cesnak,zázvor,cibuľu,rybaciu omáčku a zmixujeme

- Vo väčšej miske zmiešame vychladnutú uvarenú ryžovú múku s hnedým cukrom,rozmixovanú cibuľu,zázvor,cesnak,rybaciu omáčku,kórejské chilli,drvené krevety a zeleninu.

Dokončenie
- Medzi každý list odkvapkanej kapusty vložíme kimchi pastu a poukladáme do kameninového súdka,alebo pohárov.

- Kimchi v súdku dobre postláčame,aby medzi listami nezostal vzduch.

- Prikryjeme na necháme na izbovej teplote 3 dni kysnúť.
- Po 3 dňoch kysnutia kimchi skladujeme v chladničke a podávame posypané jemne opraženým sezamom.

- Dobrú chuť
Video
Keyword ako pripraviť kimchi, kimchi, recept na kimchi, tradičné kimchi