Gogs-recepty.sk

Hovädzí demi glace

Dizajn bez názvu (11)

Demi-glace je jednou zo základných omáčok z klasickej francúzskej kuchyne.Je považovaná za "kráľovnú omáčok".Slúži ako základ pre rôzne omáčky z medzinárodnej kuchyne.V profesionálnej kuchyni sa Demi-glace pripravuje z teľacích kostí a odrezkov.Žial sú teľacie kosti ťažšie zohnať,tak si Demi-glace pripravíme z hovädzích.Na Demi-glace treba použiť klbové,alebo kosti na ktorých sú zvyšky svaloviny napríklad harfy.
Čas prípravy 30 minutes
Čas pomalého varenia 1 day
Chod omáčka
Kuchyňa francúzska
Porcie 30 kociek

Ingrediencie
  

Recept:

  • 3 kg hovädzie klbové kosti so zvyškami svaloviny napr. harfy
  • 500 ml červené víno
  • 70 g rajčinový pretlak
  • 3 PL olej

Zelenina:

  • 2 ks mrkva
  • 1 ks koreň petržlenu
  • ¼ ks zeler
  • 5 ks menšia cibuľa
  • 2 ks rajčina
  • 2 ks menšie strúčiky cesnaku

Koreniny:

  • 1 ČL celé čierne korenie
  • ½ ČL nové korenie
  • bobkový list

Bylinky:

  • rozmarín
  • tymián
  • šalvia

Postup
 

  • Kosti prelejeme olejom a pečieme v rúre na 200° 45 minút.
  • Zeleninu pokrájame na väčšie kusy a cesnak prekrojíme.
  • Cibuľu restujeme vo väčšom hrnci asi 5 minút.
  • Pridáme mrkvu,zeler,koreň petržlenu,cesnak a pomali restujeme do hneda asi 15 minút.
  • Do orestovanej zeleniny pridáme rajčinový pretlak a ďalej pomaly restujeme.(pozor,aby sa zelenina a pretlak nepripálili)
  • Orestovanú zeleninu s pretlakom zalejeme polovicou množstva červeného vína a necháme vyvariť.
  • Pridáme druhú polovicu červeného vína a opäť ho necháme úplne vyvariť.
  • Do hrnca pridáme upečené kosti.
  • Do pekáča pridáme vodu a varechou oddelíme zapečený spodok a vlejeme do hrnca ku kostiam.
  • Ku kostiam pridáme koreniny,rajčiny a zalejeme studenou vodou.(Asi 5 litrov)
  • Necháme zovrieť a z vrchu pozbierame penu.
  • Prikryjeme pokrievkou,alebo potravinárskou fóliou a necháme veľmi pomali variť 24 hodín.(pri prikrytí potravinárskou fóliou zostanú všetky chute v hrnci a nie po celom dome!)
  • Po 24 hodinách odstránime fóliu,prihodíme bylinky,teplotu zvýšime a necháme variť jednu hodinu.
  • Precedíme a varíme do syrupovej konzistencie.
  • Demi glace naplníme do sáčkou na ľad a necháme zamraziť.

Video

Keyword ako pripraviť demi glace, demi glace, hnedá omáčka, omáčka, základná omáčka